Historia

Gåsöfjordens rökeri byggdes redan på 70-talet. Från början var det ett litet rökeri som Pelles pappa Per-Uno drev. Men det blev inte riktigt som Per-Uno hade tänkt sig med rökeriet, eftersom han hellre ville ut och fiska än att sitta på land i Grundsund. Då blev det dags för sonen Per-Eric (Pelle) som då var 16 år att prova på att driva rökeriet. Mamma Marianne fick hjälpa till med nödvändiga transporter och lillasyster Åsa och bröderna Martin och Patrik Widengård hjälpte till att rensa makrill med stor entusiasm. Som kund fick man ibland själv ta sig den nyrökta fisken från gallret, väga den och betala i kassalådan när Pelle hade brist på personal.

1998 träffades Pelle och Annika och verksamheten utvecklades. Delar av rökeriet byggdes om till fiskaffär och med hjälp av vänner byggdes ett trädäck på utsidan. Kommunen stod för en anslutande brygga som idag är en del av strandpromenaden. Verksamheten utökades även till café och musikunderhållningen sköttes av ett antal lokala musikanter som ordnades allsång på ”Pelles Brygga”. Den saliga blandningen av baguetter, rökt och färsk fisk blev till slut ohållbar eftersom det förutsatte att Pelle rökte fisk på nätterna.

På Pelles Rökeri erbjuder vi en kreativ måltidsmiljö, med smakerna och hantverket i fokus. Menyn växlar tre till fyra gånger per säsong, allt efter årstid och råvaror. Det gör att gästerna får möjlighet att prova nytt och att kockarna hela tiden stimuleras kreativt.

1999 startade en stor ombyggnation som innebar att huskroppen höjdes och breddades och blev mera sjöbodslik. Totalytan på Pelles ökade från 60 m² till 300 m². År 2000 invigdes restaurangen på övervåningen och några år senare byggdes fiskaffär och cafè om till en bar för restaurangens gäster. Under sommarsäsongen arbetade ca 20-30 personer på Pelles rökeri och man producerade cirka 250 kg nyrökt lax i veckan.

Pelles Rökeri har även varit inspelningsplats för serien Saltön, då som restaurang ”Lilla Hunden”.

Många år har gått sedan Pelle och Annika lämnade Pelles Rökeri men från 2017 är det köksmästare Mikael Koivuhuhta tillsammans med Ulf Grundén som driver Pelles Rökeri..